tiistai 6. lokakuuta 2015

Talvikausi on täällä!

Jee, odotettu ollaan kuin kuuta nousevaa ja nyt vihdoista viimein se on täällä! Agilityn talvikausi on alkanut ja treenaamaan päästiin heti ensimmäisinä. Tosin osa tunnista meni esteiden siirtämiseen, kun kamat oli vain tuotu Mutalasta hallille. Kun saimme esteet pois edestä ja radan rakennettua, pääsimme treenaamaan. Rata on Päivi Määtän eli uuden ohjaajamme käsialaa ja perusrata, mutta kyllä sieltä muutama sudenkuoppakin löytyi. Tosin rata oli rakennettu toiveittemme/haasteidemme perusteella.

Päivin tunnilla on minulle varattu yksi paikka ja se on Disalle. Disan kanssa tavoitteena päästä ottamaan startteja ensi vuonna. Pitkästä aikaa sisällä ohjatulla tunnilla ja kyllähän sen huomasi. Disan vauhti aika hidas ja mä jännitin ihan hirveesti. Päivin tyyli on se, että ensin tehdään rata itekseen ja hän seuraa ja korjaa sitten. Vaikein kohta oli tuo putken ja puomin (koiran pitäisi mennä esteelle 5 putkeen) erotus: monta kertaa menin aivan liian lähelle putkea ja tein viime hetken käännöksen/sivuaskeleen, jotten osuisi puomiin ja niinhän ohjausherkkä koira on putken sijaan puomilla.Tätä tehtiin yksittäisenä monta kertaa ja hiottiin sitä kuntoon. Kun menimme toisen kerran koko radan, osasin jo jäädä kauemmaksi ja näin Disa meni putkeen ja yhtä riman tiputusta koko radan oikein. Positiivista oli kontaktit, sillä sekä puomilla että keinulla pysähdys onnisui sanallisesti, sitten annoin palkan.

Lisäksi treenasimme keppejä erikseen. Meidän harmiksi verkot olivat jääneet Mutalaan, joten se oli mentävä ohjureilla tai ilman. Päivin mielestä ei kannata opettaa enää ohjureille eli opetetaan ilman :) Laitettiin toiseen väliin ohjuri varmistukseksi ja sitten mentiin. Minun ollessa vasemmalla puolella ja herkku vasemmassa kädessä, Disa meni tosi hienosti. Oikella puolella ei meinannut onnistua ollenkaan. Nyt siis tehotreeni oikealle ja treeniä treeniä vaan, alkuun otetaan kuudella kepillä ja lisätään sitten toinen uolikas. Päivin suunnitelma talvikaudeksi oli se, että kerran kuussa tehdään pidempiä ratapätkiä ja muutoin lyhyitä pätkiä ja jos mahdollista kepit laitetaan niin, että niitä voi treenata itsekseen odotusajalla. Lisäksi meillä treenataan niin, että joka kontaktilta ei palkata.

Lenkkiä väliin ja sitten alkoi "kakaroiden" tunti. Eli siis Demi ja Alice jakavat tunnin, niin että joka toinen viikko Demi ja joka toinen Alice. Tällä viikolla oli Alicen vuoro ja Alicen ensmmäinen ohjattu tunti. Sen huomasi, sillä Allu haki koko ajan palkkaa mun kädestä. Vaikka Annina oli hypyn takana tokosta ja agista tutun targetin ja herkkujen kanssa, ei millään meinannut sujua alkuun. No, nyt siis tehotreeniä irtoamiseen etupalkalla. Täytyy kotona ottaa treeniä niin, että Allu viereen heitän palkan targetille ja ohjaan etenemään. Lisäksi tarvis miettiä kuinka kontaktit harjoitellaan. Kaksi tapaa; joko rappustekniikalla eli takapää korkeammalla ja vapautuksella saa liikkua tai opetetaan kosketamaan kosketusalustaa joka sijoitetaan treeneissä kontaktien eteen. Nyt on sitten kaksi viikkoa aikaa miettiä kumpi tehdään.

Koska kaikki koirakot osasivat esteet, keskityttiin ohjauskuvioihin. Tänään työn alla oli puolivalssi ja pakotettu valssi. Molemmat tuiki tärkeitä, sillä kisatessa niillä saadaan koira kääntymään tiukasti esteen jälkeen ja tulemaan esteen oikealla puolelle. Joo, puolivalssia oli hankalaa Allun kanssa treenata, sillä hyppy eteen niin etten mä tullut mukaan ei meinannut luonnistua ollenkaan. Mutta itselle todella hyvä treeni, jota harjoitellaan myös Disan ja Demin kanssa ja kun Allu saadaan irti kädestä, tämä lähtee treenilistalle! Eli siis koira lähetettiin putkeen ja ohjattiin hyppäämään oikealla kädellä, kun koira on hyppäämässä käännytään kiertyen vasemmalle ja pysytään paikalla niin kauan, että saadaan koira palkattua vasemmalla kädellä. Sitten käännytään vasen edellä ja jatketaan ohjausta oikealla seuraavalle hypylle. Täytyy muistaa jäädä kauemmaksi ekasta hypystä, jottei tarvi peruuttaa seuraavalle esteelle.


Pakotettu valssi sujuikin helpommin. Siinä koira laitettiin putken eteen istumaan, mentiin itse eteen taakse oikeaan reunaan (koirasta katoen vasempaan) vasen käsi ja jalka eteen ja oikea jalka taakse, (itselle tuli mieleen pikajuoksijan lähtö asento, paitsi saman puolen raajat eteen :)), aluksi palkattiin koira vasemmalla, kun koira tuli lähelle sitten valssilla käännös ja ohjattiin hyppäämään.oikealla. Annina kertoi heti alussa, että täytyy odottaa rauhassa, että koira tulee luokse ennen käännöstä, muutoin hyppää suoraan esteestä, totta kai tämänkin testasimme ;) Allu oli tosi hyvä tässä ja kuten siskonsa menee minne ohjataan. Saimme välipalkan pian pois ja hypyn jälkeen sai targetilta palkan ja matka jatkui putkeen. Nyt vaan etupalkka treeniä, niin kyllä Allustakin agikoira tulee :)

Tunnillamme on puolitoistavuotias uros, joka on kovin häiriöherkkä. Lupasin, että Allua voi käyttää häiriökoirana, sillä hän ei provosoidu toisen koiran käytöksestä. Tämä Alex lähti myös jäähdyttelylenkille treenien jälkeen, mukana myös Masi (toinen treenikaveri, nuori uros hänkin), Sade, Bolt ja toki Allu ja Disa. Koska sisko ja veikka komppasi toisiaan räkyttämään, vaihdoimme Saden ja Disan kulkemaan minun kanssa ja Allu ja Bolt kulki Anninan kanssa. Ainakin vähemmän haukkua tuli niin, vaikkakin Allu ja Sade olivat vuorotellen hännystelemässä mamejaan. Eiköhän me talvikauden aikana saada kaikille treeniä ohituksiin ja yhdessä kulkemiseen. Olin superylpee kyllä mun tytöistä, kun Disan muutamaa haukkua laskematta kuljettiin hiljauisuudessa ja nätisti.

2 kommenttia:

  1. Täältä onkin hyvä käydä lukemassa, oonko saanut tunnilla opetettua asiat niinkuin olen suunnitellut ja kuvitellut opettavani :D

    VastaaPoista
  2. No olinko yhtään ymmärtänyt oikein? Termistö tarvi kyl tarkistaa :D

    VastaaPoista