maanantai 21. maaliskuuta 2016

Terveystuloksia..

No niin, nyt kun ollaan käyty lonkka- ja kyynärkuvissa, saatu kennelliiton lausunto ja vielä ortopedilläkin, niin on saanut itsekin hieman erilaista perspektiiviä lausuntoihin. Uskaltaa siis kirjoittaakin :)

Kuvaava lääkäri totesi Demillä nivelrikon kyynärissä ja kertoi siellä olevan jotain ylimääräistä, sitä onko se leikattavissa ja mitä se on hän ei siitä kulmasta osannut sanoa. Hän suositteli agilitysta luopumista ja minä päätin heti, että sitähän me ei sitten jatketa, koska koiraa en halua rikkoa. Demin lonkat oli puhtaat ja lonkkamalja ja reisiluunpää yhtenäiset. Itkujen jälkeen, päätin ettei me lähdetä leikkaamaan, elämme hyvää täyspainoista elämää niin kauan kuin sitä riittää ja katsotaan uudestaan jos/kun oireita tulee. Kennelliiton lausumat olivat A/A ja 1/1. Kennelliitto ei antanut kirjalllista lausuntoa, joten päätin soittaa sinne. Oikein mukava lääkäri kertoi kuvissa näkyvä ylimääräinen näyttäisi olevan lihaksessa nivelen vieressä ja kulumaa löytyy, mutta sen takia ei kannata luopua harrastuksista. Suositteli käymään ortopedillä.

Viime viikolla kävimme siis Pipsa Lampisella kuvauttamassa Demin kyynärät uudelleen ja saamaan arviota, uskallammeko harrastaa agia. Lähetin aiemmat kuvat sähköpostilla Pipsalle ja kerroin vastaanottoon, mitä niistä oli sanottu. Kun pääsimme vastaanotto huoneeseen tarkastelimme kuvia ja ainoa mitä Pipsa näki muutosta oli vasemmassa kyynärässä, joka oli liian tiukkaan kulmaan taivutettu, jonka johdosta sinne ilmeisesti tuli minimaalisia muutoksia. Hetken aikaa pähkäiltyämme, huomasimme, että yläreunassa lukeekin Härdellin Bubble, joten kuvat olivatkin siskolikan kuvia, ihme ettei löytynyt mitään ;)
Demin kyynärät

Demin lonkat
Demi kuvattiin kahdesta kulmasta uudelleen, kuvissa siis löytyi minimaalisia nivelrikko muutoksia vasemmalta puolelta, oikealta puolelta nivelrikkoa ja se ylimääräinen on kalkkeutumaa nivelessä, jossa on ilmeisesti ollut joku tapaturma jossain vaiheessa. Pipsa oli kanssani samoilla linjoilla, että sitä ei kannata lähteä sorkkimaan, kun ei siinä mitään oireitakaan ole. Lopuksi tehtiin vielä kliininen tutkimus, jossa ei kipuja, arkuutta tai turvotuksia. Lisää ruokaa, sillä likka on vähän alipainoinen, mutta erinomaisten lihaksien takia ei huolta :) Demillä oli aika paljon jumeja, niin olkavarsissa kuin lonkankoukistajissa, tämä vetää myös selkää köyryyn, joten säännöllisesti hierojalle. Lisäksi siis täysi harrastus- ja liikkumislupa, kunnes oireita ilmenee. Voi olla että kuvat ovat aivan samannäköiset 8vuoden päästä, joten sen takia ei kannata rajata koiran liikkumista. Nivelravinteita toki olisi hyvä käyttää.


Disan kyynärät
Disan lonkat
Disalle kuvaava lääkäri sanoi kyynärät olevan hyvässä kunnossa, lonkissa taas väljyyttä ja kertoi lonkkien tippuvan jopa C:ksi. Mutta kuulemma se ei vaikuta kevyellä koiralla, jolla hyvät lihakset ja jäntevyyttä. Kennelliitosta tuli takaisin hieman yllättyksenä C/C ja 1/1. Taas kirjallinen lausunto puuttui ja soittelin samalla Disan kuvista sinne. Noh, kyynärissä näkyy pieni muutos, joka saattanut tulla jossain vaiheessa kehitystä, ei siis nivelrikon näköistä, mutta muutosta, jonka takia ykköset. Kysyin, onko vaikutusta agilityyn, niin totesi vain ettei röntgenkuvan perusteella tule tehdä päätöksiä, että jos oireita tms, niin syytä harkita. Suositteli siis ontumatutkimusta.

Lampinen katsoi aiempia kuvia, joissa ihmetteli, kuinka Disan polvet on käännetty aivan yliasentoon. Mutta siis eivät aivan yhdenmukaiset reisiluunpää ja lonkkamalja olleet, oikea parempi, mutta hieman väljä. Oikeassa kyynärässä yläpuolella hieman muutoksia, jotka viittaavat enemmän kasvunhäiriöön. Esimerkiksi jossain vaiheessa kasvua sääriluut kasvaneet hieman eri vauhtia, jonka johdosta nivel korjannut tilannetta ja tullut muutos. Vasen puoli oli Pipsan mukaan puhdas, tietysti laatu kärsinyt kuvissa jotka lähetetty sähköpostilla eikä saa niin tarkennettua. Lisäksi Disalle tehtiin kliininen tutkimus, jossa todettiin olkavarsien lihasten olevan jumissa, mutta ei kipuja, aristusta tai turvotuksia. Myös Disalle suositeltiin lisäämään ruokamäärää ja lisäliikunnaksi uimista, joka lisää lonkkia tukevia lihaksia. Ja säännöllistä hierontaa.

Oikein mainioita uutisia siis molemmista, nyt uskalsin ilmoittaa tytöt myös kesän agilityryhmään :) Haku päättyy kuun lopussa. Toivotaan kivaa ohjaajaa ja ryhmää, lisäksi toivotaan samalle päivälle ryhmää Anninan kanssa, sillä Alice lähtee kesäksi Anninan ohjaukseen :) Alicelta kuvat otetaan myös jossain vaiheessa, mutta ei ihan vielä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti